All for Joomla All for Webmasters

Mogućnosti za poboljšanje turističke ponude BiH su višestruke, zaključak panel diskusije u Mostaru

„Prirodne ljepote jedne zemlje zajedno sa usmenim preporukama i dalje predstavljaju glavni povod za Evropljane prilikom odabira odredišta za odmor, prema najnovijim istraživanjima TOMAS-a (Touristic Online Management System), stoga, sa razvijenijom turističkom ponudom BiH bi mogla privući veći broj turista nego što je to dosad bio slučaj“ rekla je Sanda Čorak, direktorica Hrvatskog zavoda za turizam tokom panel diskusije na temu „Perspektive razvoja turizma“ koju je organizovao EU info centar u BiH u saradnji sa Fakultetom prirodnoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti  Sveučilišta u Mostaru 15. marta 2016. g. u Mostaru.eu info centar2

Čorak je također istakla značaj organizovanja manifestacija, naročito festivala koji predstavljaju efikasno sredstvo za privlačenje turista, ne samo za vrijeme turističke sezone već i tokom čitave godine kao što je to bio slučaj sa Hrvatskom, naročito nakon ulaska u EU.

Dr.sc. Mirjana Milićević, pročelnica Odsjeka za turizam na Fakultetu prirodnoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti  Sveučilišta u Mostaru je prezentovala pregled turističkog obrazovanja i tržišta rada.

Nedostatak praktičnog rada i dalje predstavlja najveći problem na našem fakultetu, s obzirom da studenti mogu steći praktično iskustvo samo u svojstvu hotelskog pomoćnog osoblja“, izjavila je Milićević. Predstavljeni su tekući projekti u Hercegovini sa posebnim naglaskom na projekat vinske ceste koji je finansirala EU kao i program pod nazivom „Interreg Adrion“ koji čini dio Kohezione politike EU usmjeren na Jadransko-jonsku regiju.

eu info centar1

Panel diskusija je bila osobito usmjerena na turističku ponudu u Hercegovačkoj regiji, dok su prisutni zaključili da je povezivanje Međunarodnog aerodroma u Mostaru sa većim evropskim gradovima putem redovnih letova jedan od najznačajnijih koraka u razvoju ove regije.

Panel diskusiji su prisustvovali turistički radnici, studenti, predstavnici civilnog društva kao i predstavnici javnih institucija iz Mostarske regije.