All for Joomla All for Webmasters

Politike za mlade i mogućnosti financiranja projekata mladih iz EU sredstava

Zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić posjetila je 8. travnja Mostar i na poziv doc.dr.sc. Mirjane Milićević, predstavnice Sveučilišta u Mostaru za EU fonove, održala predavanje studentima Sveučilišta u Mostaru „Mladi i EU“ u sklopu niza predavanja na temu „Politike za mlade i mogućnosti financiranja projekata mladih iz EU sredstava“.

Tom prigodom upriličeno je primanje kod člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića gdje je razgovarano o predaji zahtjeva za članstvo BiH u Europskoj uniji, te su se sugovornici osvrnuli i na suradnju BiH i RH koju je potrebno dodatno jačati korištenjem iskustava RH na europskom putu.

Sastanku su nazočile i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto te članica Predsjedništva HDZ-a BiH i ravnateljica Političke akademije HDZ BiH Lidija Bradara te Mirjana Milićević, predstavnica Sveučilišta u Mostaru za IPA fondove.

dsc09580_resize_164223

Osim zastupnice Maletić, predavanje je održala i direktorica TIM4PIN d.o.o. za savjetovanje Kristina Kosor na temu „Uključivanje i organiziranje mladih u nacionalne politike“. O mogućnostima financiranja projekata mladih iz prekogranične suradnje, nazočne je upoznala ravnateljica Agencije za regionalni razvoj RH Matilda Copić. Posljednje predavanje održala je Ivana Petričko, asistentica zastupnice Maletić koja je prikazala mogućnosti financiranja projekata za mlade iz Programa unije – Erasmus+ za BiH.

Tijekom predavanja, zastupnica Maletić istaknula je poražavajući podatak o stopi nezaposlenosti mladih u BiH koja iznosi 63% te je naglasila važnost uključivanja mladih u kreiranje politika s obzirom da su oni važan pokretač razvoja cjelokupnog društva.

Kristina Kosor nazočnima je objasnila kronologiju politika za mlade na razini Europske unije te važnost strukturnog dijaloga kao načina komunikacije mladih i donositelja odluka na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini.

Matilda Copić predstavila je programe europske teritorijalne suradnje, odnosno programe prekogranične i transnacionalne suradnje koji su dostupni potencijalnim prijaviteljima iz Bosne i Hercegovine, dala presjek trenutno otvorenih natječaja te ukazala na specifičnosti pripreme i provedbe projekata prekogranične suradnje.

Ivana Petričko prisutne je upoznala s Programom unije Erasmus+, mogućostima koje studentima i mladima stoje na raspolaganju u financijskoj perspektivi 2014-2020, trenutno otvorenim natječajima te primjerima dobre prakse.