All for Joomla All for Webmasters

Simpozij “Demografska kriza hrvatskog naroda u BiH”

 

U petak 15.travnja 2016. u organizaciji Hrvatske akademije za znanost i umjetnost BiH održan je u Mostaru simpozij ‘Demografska kriza hrvatskog naroda u BiH’ . Na Simpoziju su izložena 23 rada demografske problematike na čijim temeljima su postavljeni zaključci i upućen zahtjev za izradu strategije i uspostavu posebnih institucija po uzoru na Izrael i Irsku kako bi se zaustavili negativni trendovi koji se ubrzavaju i prijete izumiranjem hrvatskoga naroda u BiH i Hrvatskoj.HAZU skup1

Doc.dr.sc. Mirjana Milićević sa Sveučilišta u Mostaru osvrnula se na problematiku depopulacije u BiH kazavši: Razvoj stanovništva u Bosni i Hercegovini općenito danas karakteriziraju procesi ukupne i prirodne depopulacije te starenja stanovništva. To se može prepoznati kao parcijalni depopulacijski proces  poput reprodukcijske i generacijske depopulacije. Ovim procesima doprinosi  neravnomjernu naseljenost, odnosno prostorna polarizaciju naseljenosti osobito u područjima granica entiteta i prirodno slabo pristupačnim područjima. Da bi se spriječio ovakav trend razvoja stanovništva potreban je neodgodiv, promišljen i proveden koncept populacijske i obiteljske politike.

Poznati demograf i profesor Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Šterc iznio je dramatične  podatke o demografskome padu u obje hrvatske domovine: Pred našim očima nestaje hrvatska budućnost. U prošloj godini imali smo veći prirodni pad nego što iznosi broj poginulih u Domovinskom ratu. Nitko na to još nije ni trepnuo.